Прослава Дана Факултета организационих наука

Факултет организационих наука данас је организовао свечаност поводом 53 године од оснивања и 51 године од почетка наставе.

Овим поводом у Читаоници Факултета, одржана је свечана додела диплома најбољим студентима за постигнуте изузетне резултате током студија. Награде најбољим студентима уручио је проф. др Душан Савић, продекан за основне академске студије.

Потом супредседница Савета проф. др Весна Дамњановић и декан Факултета организационих наука, проф. др Милан Мартић уручили признања за рад и залагање запосленима Факултета који ове године обележавају јубилеј ангажовања на ФОН-у.

Са почетком у 14.00 сати уприличена је Свечана академија којој су присуствовали др Александар Јовић, помоћник министра просвете, др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, представници дипломатског кора, академске заједнице, представници привреде и студенти.

Хор „Полифон“, који чине запослени ФОН-а обележио је осму годину постојања и својим наступом увеличао отварање свечаности.

На самом почетку проф. др Весна Дамњановић, председница Савета Факултетапоздравила је присутне и рекла:Прво желим да се захвалим свим људима који су допринели Факултету организационих наука, од оних који нису са нама, пензионера, свих запослених и свих овде присутних. Оно што је важно и што желим да нагласим да је акценат на људима, сви они су градили темеље и суштину ФОН-а. Зато смо ми данас лидер и кључна реч коју желим да истакнем је изврсност. ФОН је изврстан у настави, у вођењу каријера студената, у научно истраживачком раду, у сарадњи са Владом Србије, јавним и приватним сектором, медијима, међународним партнерима и свим осталим релевантним партнерима и стејкохлдерима.

Декан Факултета организационих наука, проф. др Милан Мартић пожелео је добродошлицу гостима и захвалио се што су данас на Факултету да поделе радост због jош једне успешне године у развоју ФОН-а. Декан је изјавио: Када сам пре годину дана одлучио да будем кандидат за декана кључни разлог је био то што сам потпуно веровао у интелектуални и људски капитал запослених на нашем Факултету. Наравно, верујем и данас.

Декан је представио програме на свим нивоима студија, научно истраживачку делатност и истакаотренд раста броја међународних научних и стручних скупова на којима учествују запослени ФОН-а. Проф. др Милан Мартић је истакао да се на Стенфордовој листи најутицајнијих истраживача у свету, од 72 истраживача из Србијеналазе и три професора Факултета организационих наука: проф. Владан Девеџић, проф. Јелена Јовановић и проф. Драган Памучар

Представљајући издавачку делатност Факултета,  декан је издвојио онлајн продавницу где су доступна сва издања Факултета и позвао присутне да посете овај сервис. Он је истакао да Факултет гради интензивну међународну сарадњуи издвојио студијски програм Међународно пословање и менаџмент у сарадњи са Мидлсекс универзитетом из Лондона. Проф. др Милан Мартић осврнуо се на симпозијуме и конференције у организацији и суорганизацији Факултета и истакао веома успешну реализацију SymOrg 2022.

Декансе осврнуо на историјат ФОН-а и истакао је да је ово можда једини Факултет на овим просторима који није основан од стране академске заједнице већ да је иницијатива кренула од предузећа.

ФОН је специфичан што иницијативу за организацију Факултета није поднела  академска заједница већ привредне организације. Сарадња са привредом и са окружењем је темељ развоја ФОН-а свих ових 50 година и са овим у вези 6. и 7. децембра организоваћемо промоцију и представљање наших партнера студентима у оквиру корпоративног догађаја FONBOARDING. Да није било сарадње са привредом ФОН не би био на овом нивоу на ком се данас налази, закључио је декан.

Он је похвалио студентске успехе који су забележени у програмирању, информатици, пословној аналитици, дебати, чак и на олимпијади из енглеског језика, а посебно истакао успех наших студената у решавању пословнихстудијa случаја, истичући да је Факултет шест пута у последњих десет година добио Светосавску награду.

Ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић осврнуо се на успехе Факултета организационих наука од његовог оснивања све до данас. С обзиром да сам ја архитекта, некако мене тај просторни сегмент развоја овог Факултета највишеинтересује. Сећам се да још док сам био продекан када је почело дасе прича о томе да ФОН има тежњу да прошири своје капацитете, где је чак и Архитектонски факултет помагао у одређеним броју  пројекта, истраживања и студија, тако да сам упознат са читавим развојем доградње постојеће зграде, изградњом нове згаде и стварно сматрам да је ово један изузетан успех коме су допринели сами представници Факултета, односно њихова предузимљивост, њихов пословни амбијент, њихова организованост јерми заправо немамо ни један факултет нашег Универзитета који је успео захваљујући својим идејама, средствима, организационим способностима да направи један овакав подухват као што је нова зграда ФОН-а у којој се данас налазимо.

ДрАлександар Јовић, помоћник министра просвете поздравио је и честитао годишњицу Факултета организационих наука.

Господин Јовић је истакао да су за даљи развој ИТ сектора потребни нови кадрови, нови ишколовани програмери и инжењери, односно већи број ових кадрова. ФОН је прави пример како школовање стручних кадрова доприноси развоју ове земље. Долазак на ФОН за мене није само протоколарна ствар, то је долазак међу пријатеље, међу колеге сакојима сам у прошлости много сарађивао и са којим и дан данас сарађујем.

Др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновацијаистакла је да је ФОН један од ретких Факултета који у свом називу има и термин факултет и наука. Треба бити свестан да је високообразовање уско и нераскидиво повезано са науком, то је један веома динамичан систем, где без истраживања и науке нема новог знања, а самим тим добро и квалитетно образовање захтева константан контакт са истраживањима и науком, закључила је министарка.

Проф. др Душан Савић, продекан за наставу на Факултету организационих наука, уручио је награде у виду лаптопова за седам најистакнутијих студената у протеклој години и честитао им на постигнутом успеху и резултатима.

Након свечаног програма уследио је коктел за све госте.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *